Gevaarherkenning auto theorie
Gevaarherkenning & auto theorie tips

Gevaarherkenning auto theorie

Tips voor gevarenperceptie

Hier zijn enkele van de meest bruikbare tips voor gevaarherkenning die er zijn voor een leerling die op het punt staat deze test te doen. Het is belangrijk om te onthouden dat je hier niet vals speelt – het leren van enkele testtips voor gevaarherkenning zal je echt een betere en veiligere chauffeur maken als je eenmaal op pad bent – het gaat meer om het oppakken van technieken om je bewustzijn van gevarenherkenning echt goed genoeg te maken om te slagen de test en om goede rijgewoonten voor het leven op te pikken.

Weet waar je op moet letten

Weet waar u op moet letten tijdens het maken van de test. Weet dat de gevaren die zich voordoen wanneer u aan de test deelneemt, kunnen en zullen bestaan uit alledaagse gebeurtenissen op de weg. Deze omvatten – maar zijn niet beperkt tot – voetgangers die de straat oversteken, kinderen of dieren op de weg, auto’s op kruispunten als je nadert, auto’s voor je die aangeven links of rechts af te slaan, fietsers die van fietspaden naar rijstroken gaan, grotere voertuigen (vrachtwagens/ bussen) die meer dan één rijstrook in beslag nemen, mensen die voertuigen aan de kant van de weg laded/ lossen, motorfietsen die in en uit het verkeer vooruit weven, enzovoort. Raadpleeg dit artikel voor een uitgebreidere lijst van zaken waarop u moet letten tijdens de gevaarherkenningstest. Ga online om te oefenen. Je kunt de bandenspanning auto theorie nagaan.

Wanneer u de test doet, wordt het weergegeven aantal video’s op puur willekeurige basis gekozen. Een ding is zeker: je krijgt video’s te zien die een aantal verschillende rijomgevingen weergeven: rijden in de stad, rijden op het platteland, rijden in de buurt van een school, rijden op een vierbaansweg enzovoort. Het is de moeite waard om op de hoogte te zijn van de specifieke gevaren die zich in specifieke gebieden kunnen voordoen. Een goed voorbeeld is dat als je op een vierbaansweg rijdt, een voetbal waarschijnlijk niet door een kind de weg op wordt getrapt, terwijl dit in een woonstraat wel eens kan gebeuren. De tip is om te zoeken naar mogelijke gevaren die vaker voorkomen in de omgeving waarin u zich bevindt. Als u dit in gedachten houdt, kunt u het juiste gevaar kiezen om op te klikken – onthoud dat alle video’s behalve één slechts één gevaar hebben. Ze proberen je niet te misleiden. Dit geldt ook voor motor theorie.

 

Ken de weg rond de test

Ken de details en uw weg rond de gevaarherkenningstest zelf. Weet wat het inhoudt en wat u kunt verwachten. De gevaarherkenningstest bestaat uit veertien videoclips van elk één minuut. U moet elke video zorgvuldig op uw computer bekijken en met uw muis klikken telkens wanneer u een situatie ziet die u gevaarlijk acht. Om de gevaarherkenningstest te doorstaan, moet u ten minste 44 van een maximum van 75 punten behalen. Aan elk gevaar op de video’s zijn maximaal vijf punten toegekend, variërend van vijf tot nul, afhankelijk van hoe snel u zich identificeert en handelen op het gevaar. Van de 14 getoonde video’s hebben 13 ervan één gevaar en één heeft twee gevaren, vandaar het maximum van 75 punten. Klik hier voor een meer diepgaand artikel over de gevaarherkenningstest zelf.