U kunt kiezen tussen twee basistechnologieën voor de weergave van de tv: LCD’s, die ook wel LED-TV’s worden genoemd
Televisies

U kunt kiezen tussen twee basistechnologieën voor de weergave van de tv: LCD’s, die ook wel LED-TV’s worden genoemd

Voor de LED-achtergrondverlichting die het scherm verlicht, en OLED 4K televisies, waarbij elke pixel zijn eigen licht genereert. Er zijn veel minder OLED-tv’s op de markt en ze zijn over het algemeen duurder, hoewel de prijzen het afgelopen jaar aanzienlijk zijn gedaald. OLED-televisies kunnen een werkelijk prachtig 4K tv beeld opleveren, mede omdat ze de zwartste delen van een beeld goed weergeven.

Er zijn verschillende soorten OLED en QLED televisies beschikbaar

De diepste schaduwen kunnen er echt zwart uitzien, zoals in het echt, in plaats van grijs. OLED TV’s hebben ook onbeperkte kijkhoeken, dus het beeld ziet er nog steeds geweldig uit als je het van de zijkant van een kamer bekijkt.

De lijst hieronder bevat 4K OLED sets van LG en Sony die het hebben uitgemaakt voor de toppositie in onze kijkcijfers. In sommige gevallen was de waardering zo dichtbij dat het moeilijk was om een duidelijke winnaar te noemen.

  • Een meerderheid van de TV’s die worden verkocht zijn LCD-toestellen. U kunt een aantal zeer gewaardeerde LCD-toestellen vinden voor minder dan $1.000, zelfs in de grootste schermformaten. Maar premium LCD-tv’s kunnen meerdere malen zo duur zijn.
  • LCD-gebaseerde sets kunnen over het algemeen geen OLED-achtige zwarte niveaus leveren, maar ze worden elk jaar beter, vooral modellen die gebruik maken van full-array achtergrondverlichting, waarbij de LED’s over het hele achterpaneel zijn verspreid in plaats van alleen langs de randen.

Welke manieren zijn er om een goede televisie te vinden?

Deze modellen hebben een functie die lokaal dimmen wordt genoemd en die de achtergrondverlichting in zones verdeelt die afzonderlijk kunnen worden gedimd of verlicht, afhankelijk van de scène. Dit kan helpen om het zwartniveau te verbeteren.

  • De meeste TV’s zijn echter voorzien van randverlichting, wat betekent dat de LED’s aan de zijkanten van het scherm zijn geplaatst. Sommige van deze toestellen bevatten ook lokale dimmen, maar dit is meestal minder effectief dan bij toestellen met een volledige achtergrondverlichting.
  • Over het algemeen zijn LCD-tv’s helderder dan OLED’s, waardoor ze een goede keuze zijn voor goed verlichte kamers.
  • Elk jaar testen we meer dan 200 tv’s van grote merken zoals LG, Samsung en Sony, maar ook van opkomende tv-bedrijven zoals TCL. Alle sets in onze ratings gaan door een batterij van objectieve metingen en subjectieve evaluaties die ontworpen zijn om ze tot het uiterste te drijven.